Pages

Sunday, August 21, 2011

Bukan itu yg dilihat Allah
ana tak layak jadi pejuang Islam, ana sentiasa lemah, sentiasa buat maksiat, sentiasa lupa pada Allah, sentiasa derhaka pada orang tua. Kadang-kadang ana rasa nak keluar dari perjuangan ini.”

ana bukan orang yang berada, ilmu pon tak seberapa , gerak kerja pun ana tak pandai sangat, ana pun tak tahu kenapa Allah pilih ana terlibat dalam perjuangan ini.”

Itulah diantara rintihan dan keluhan sesetengah daripada pejuang Islam. Kita tidak boleh bulat-bulat menyalahkan mereka terhadap apa yang telah berlaku, mungkin inilah muhasabah yang diperlukan untuk seorang pimpinan dan ahli yang bergerak dalam landasan Islam untuk sama-sama tersedar dari lamunan kesenangan yang selama ini dikecapi.

Teringat sebuah lagu yang didendangkan oleh kumpulan hijaz:

Bukan intan permata,

Bukan harta benda,

Pandangan Tuhan pada manusia,

Beriman dan bertaqwa,

Berakhlak mulia,

Disisi tuhan itu yang utama,

Firman Allah juga menyebut:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)(Al-Hujurat:13)

Rupanya Allah tidak pernah melihat kebendaan yang bersifat fizikal terhadap makhluknya, tetapi apa yang Allah sentiasa tekankan untuk kita memperolehi tempat yang tinggi disisi Allah adalah dangan mempunyai iman yang teguh dan ketaqwaan yang mandalam terhadap Allah swt.

Jesteru sahabat-sahabat seperjuangan sekalian, jangan mudah berputus asa dan terasa lemah dengan ujian yang sentiasa melanda kita bila berada dalam perjuangan ini.

PENGAMPUNAN DOSA

Selaku seorang manusia yang banyak kelemahan, kita tidak akan terlepas dari melakukan kesalahan dan dosa terhadap Allah. Tidak terkecuali juga yang melibatkan diri dangan gerak kerja dakwah ini.

Sabda nabi:

“Sebaik-baik orang yang melakukan dosa adalah mereka yang apabila tersedar dari dosa mereka lantas meminta ampun dan bertaubat kepada Allah.”

Begitu mulia sekali sifat pengampun yang ada pada Allah yang dikurniakan kepada makhlukNya yang ingin diampuni diatas dosa-dosa mereka.

Mungkin Allah memilih kita berada dalam perjuangan ini kerana ingin mengampunkan dosa-dosa kita yang telah lalu dan menggantikannya dengan pahala berjuang dijalan Allah. Sesungguhnya hidayah itu milik Allah dan Dialah yang layak memberikan hidayah itu kepda sesiapa pun hambaNya.

Adakah kita sebagai seorang hamba yang apabila diberi hidayah seperti itu tidak bersyukur? Malah mempersoalkan tentang kurniaan hidayah tersebut? Mengapa kita bukan orang apabila diberikan hidayah oleh Allah, terus menerus berjuang dan memperbaiki diri agar menjadi orang yang bertaqwa dan beriman kepada Allah sebagai balasan hidayah yang dikurniakan itu?Ingatlah bahawa Islam tidak pernah memerlukan kita, tetapi kita yang perlukan Islam untuk mendapat redha Allah.

PEDULIKAN SEMUA ITU

Pedulikan siapa kita sebelum ini,

Pedulikan tohmahan orang kepada kita,

Pedulikan segala-galanaya yang telah berlaku.

Hilangkan kepentingan pandangan mata manusia yang tidak akan pernah berhenti. Biarkan mulut manusia berkata kerana kita tidak berkuasa membuatkan mereka berhenti.

Yang penting, teruslah fokus untuk menjadikan diri ummat yang terbaik disisi Allah. Biarlah harta yang sedikit itu menjadi asbab kita mulia disisi Allah, biarlah kesusahan yang sedikit itu menjadi mahar yang melayakkan kita menikmati syurga Allah kelak.

Berusahalah sahabatku, mahupun dalam keadaan senang atau susah, pasti disana aka nada sinar yang menunggu, sesungguhnya Allah tidak berlaku zalim terhadap hambaNya, apatah lagi yang sentiasa mengharap redhaNya

0 comments: