Pages

Friday, March 13, 2009

Melebihi batas

Ketika ada tetamu datang ke rumahnya, baginda sendiri yang melayan tetamu itu, meskipun sahabat memohon memberi pertolongan kepadanya, baginda bersabda "aku ingin menhormati tetamuku sendiri"

dalam majlis yang diadakan baginda duduk di tempat kosong , tidak mengambil tempat yang perlu diistimewakan. Baginda bersabda:"wahai kalian semua, janganlah kalian mengangkat aku mlebihi batas kedudukanku, Allah telah mengambil aku sebagai hambaNya sebelum mengambil aku sebagai nabi dan rasulNya.

apabila baginda berjalan bersama sahabatnya sering baginda dibelakang mereka, tidak minta untuk diiringi. Baginda bersabda:"biarlah dibelakangku ada malaikat yang mengikuti".

baginda selalu memenuhi undangan orang dari pelbagai macam suku, tidak pernah menolak atau berasa hina bila diundang oleh orang miskin, orang lemah atau orang kuat. Baginda memakai pakaian biasa yang dipakai para shabatnya. Baginda selalu membalas hadiah yang diterimanya sebagai terima kasih meskipun hanya ada seteguk air dan sebiji kurma.

apabila bergurau senda, baginda selalu menggunakan kata-kata yang benar dan ketawa dengan senyuman.

baginda dengan teliti mendengar pengaduan umum dan menyelesaikan perkara mereka. Baginda sangat penyayang kepada setiap orang muslim dan sangat lembut hati.

DIMANA KITA???

setelah membaca perkara diatas sudah tentu kita terfikir begitu indahnya akhlak manusia termulia Nabi Muhammad saw. Tetapi adakah kita terfikir dimanakah letaknya Akhlak kita selama ini? adakah selandasan dengan sunnah yang ditunjukkan oleh Allah ataupun hanya sekadar berpuas hati dengan akhlak yang ala kadar..

Nabi Muhammad saw telah meniggalkan kita semua cara dan sunnah untuk kita ikuti supaya menjadi ummah yang terbaik dikalangan yang terbaik. Jadi seharusnya kita semue mesti berusaha untuk mendapatkan keredhaan Allah..

contohilah Akhlak Rasulullah yang sentiasa besederhana dan meraikan seua orang walaupun Baginda seorang pemimpin yang disegani semua. itulah yang perlu kita semua ikuti walaupun kita seorang pemimpin tertinggi mahupunseorang pengikut, kerana semua manusia sama disisi Allah dan yang membezakan mereka adalah tingkatan darjat taqwa kepada ALLAH..

wallahualam....

0 comments: