Pages

Saturday, April 17, 2010

SYUKUR + SABAR

Bismillahirrahmanirahim

Dalam kesibukan diri melayani bahtera kehidupan ini, banyak dugaan dan cabaran yang telah kita temui, mungkin ada cabaran yang berjaya kita harungi, dan mungkin masih ada yang sebaliknya. Cuma hakikatnya, kita sebagai manusia memang tidak lepas dari menghadapi dugaan ini.

Para ulama’ dan ahli ibadah zaman dahulu mengklasifikasikan ujian yang diterima oleh seseorang itu adalah mahar yang akan dijadikan saksi ketika hari yang tiada saksi melainkan amalan yang soleh, ia juga dianggap sebagai sebuah nikmat kerana bagi mereka Allah masih menerima amalan dan masih melihat mereka.

Bagaimana keadaan ini boleh berlaku?

SIFAT SYUKUR

Syukur adalah satu sifat yang sangat penting didalam diri seseorang, tanpa syukur, seorang manusia itu akan lupa daratan dan sentiasa merasakan diri merekalah yang sebenarnya sempurna dan berkuasa.

Lihat sahaja kepada contoh golongan yang tidak bersyukur yang telah dinukilkan oleh ALLAH dalam Al-Quran sebagai iktibar kepada hambanya,

Firaun dan pengikutnya

Firaun adalah seorang raja yang telah diberikan keistimewaan oleh Allah dengan tidak pernah jatuh sakit sepanjang hidupnya. Disamping itu juga, dia diberikan sebuah kerajaan yang sagat besar dan kuat iaitu kerajaan mesir ketika itu.

Tetapi malangnya, firaun menjadi sombong dan lupa diri. Olah kerana keistimewaanya itu, dia merasakan dirinyalah tuhan yang patut disembah, dia menyuruh, seluruh rakyatnya menyembah dirinya. Sehinggakan Allah mengutuskan nabi Musa a.s. untuk menjadi petunjuk keatas rakyat yang telah dizalimi tadi, dan Allah juga memberi balasan yang setimpal keatas perbuatan angkuh firaun itu dengan meneggelamkan dia di laut merah semasa cuba membunuh nabi Musa a.s.

Begitu juga yang terjadi keatas haman, perdana menteri yang dilantik ketika pemerintahan firaun, orang yang banyak menghabiskan duit rakyat dan sentiasa mengampu firaun dengan kata-kata manis untuk mengekalkan kedudukannya selaku perdana menteri orang yang kedua tertinggi dalam kerajaan firaun laknatullah.

Kisah Raja Namrud

Raja Namrud juga salah satu contoh manusia yang tidak bersyukur atas pemberian ilahi, bukan sahaja bersifat angkuh, tetapi mahu dibakarnya hidup-hidup batang tubuh nabi Ibrahima.s. yang diutuskan oleh Allah keatas kaum mereka. Namun dengan sifat kasih sayang Allah, api yang sepatutnya bersifat panas dan membakar menjadi dingin dan selamat untuk Ibrahim a.s. dan namrud pula akhirnya dimusnahkan dengan dihantar seekor nyamuk yang masuk kedalam kepalanya untuk memakan otaknya.

Nabi Ayub a.s. manusia yang paling sabar

Nabi Ayub dikurniakan kesempurnaan kehidupan oleh Allah. Beliau dikurniakan harta yang banyak dan keluarga yang bahagia, tetapi kuasa Allah lebih hebat apabila menguji beliau dengan menarik sedikit demi sedikit nikmat yang telah dikurniakanNya kepada nabi Ayub, bermula dengan harta yang semakin berkurangan, anak-anak yang meninggal dunia dan seterusnya dengan penyakit sopak yang menjijikkan.

Mengenai pelbagai ujian itu, Allah berfirman, maksudnya: “Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira bagi orang yang sabar, iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, ‘sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya kami kembali’.”

Walaupun diuji dangan begitu hebat sekali, beliau masih tetap percaya Allah ada menyelitkan hikmah disebalik kedukaan ujian yang melandanya. Akhirnya dengan sifat kesempurnaan Allah, segala ujian yang diberikan digantikan semula dengan kegembiraan dan lebuh beruntung lagi nabi Ayub dinaikkan darjat sebagai orang yang bersabar diatas ujian yang menimpa.

Jesteru ayuh sahabat sekalian, majulah didalam menempuh ujian hidup ini, kerana ada sesuatu yang manis sedang menunggu kita. Ingatkan teman yang lain dan ingatkan diri kita sendiri. Moga Allah memberi taufiq keatas diri kita dan dikurniakan kejayaan diatas amalan yang dilakukan.

“ya Allah jangan Kau uji kami dangan ujian yang tidak tertanggung oleh kami, sesungguhnya kami hambaMu yang daif dan lemah”

0 comments: